Draagconsult

Kinderfysiotherapeut Mariette Kos is een gecertificeerd kinderfysiotherapeutisch draagconsulent. Zij is ingeschreven bij de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC). De VDC waarborgt de kwaliteit van draag(doek)consulenten.

Waarom dragen?

  • Het is fijn en knus om je kindje dichtbij je te hebben en toch je handen vrij te hebben. Je kan dan klusjes in huis doen en zelfs naar de wc.
  • Het dragen van een kind draagt bij aan de ontwikkeling van een kind. Baby’s die veel gedragen worden zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder.
  • Dragen heeft ook een positieve invloed op de motoriek. Tijdens het dragen wordt heet evenwichtsorgaan gestimuleerd. Door jouw bewegingen oefent het kind zijn spiertjes en ervaart het kind het gevoel van zwaartekracht. Het lichaamsgevoel wordt versterkt wat gericht kunnen bewegen en de houdingsregulatie ten goede komt.
  • Dragen draagt bij aan de hechting tussen ouder en kind. Voor baby’s die vroeg zijn geboren of veel in het ziekenhuis hebben gelegen is dragen bijvoorbeeld een fijne manier om de band te versterken.
  • Dragen kan helpen om de borstvoeding op gang te brengen / houden.
  • Voor baby’s die last hebben van reflux of darmkrampjes is dragen vaak prettig. Baby’s die gedragen worden ervaren minder pijn door het contact.
  • Door het huid-op-huid contact wordt de huidhonger van je baby gestild.

Consult

Het is belangrijk dat het dragen op een veilige en zorgvuldige manier gebeurt. Mariette kan u helpen bij het aanleren van correct dragen. Zij gaat na of uw kindje goed in de draagzak of doek zit en of de draagzak of doek goed bij u past. Niet alle draagzakken op de markt zijn ergonomisch en niet elke draagzak past bij elk kind of ouder. Voor u een draagzak of doek aanschaft is het fijn om een aantal geprobeerd en gepast te hebben. Mariette kan helpen een keus te maken.

Tijdens een draagconsult kan er uitleg worden gegeven over verschillende draagtechnieken, leert u één specifieke knooptechniek stap voor stap aan en/of u wordt geholpen in het kiezen van een draagdoek of draagzak welke goed bij u en uw kind past. Het consult vindt bij u thuis plaats of op de praktijk.