Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

  • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
  • onverklaarde klachten
  • depressie en/of angststoornissen
  • burn-out of overspanning

Geregistreerde psychosomatische fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.
De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is een feit dat inmiddels ruim gedragen wordt door wetenschappelijk onderzoek. Vaak blijkt dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning.
Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en samen met uw  psychosomatisch fysiotherapeut werkt u aan het herstellen van uw balans.

Voor een behandeling psychosomatische fysiotherapie kunt u een afspraak maken bij Judith de Brouwer.

 

In 2021 heeft Judith de Brouwer haar diploma haptonomisch professional behaald.  De haptonomie sluit feilloos aan bij haar werk ais als psychosomatisch fysiotherapeut.

 

Wat  is haptonomie en hoe is het toepasbaar ?

Haptonomie is letterlijk vertaald: de leer van het voelen  Je lichaam is als een spiegel die je kan vertellen wie je bent en hoe je je voelt.

In het dagelijks leven wordt veel van ons gevraagd en gebeurt het vaak dat we voorbijgaan aan wat ons lichaam ons vertelt en laat voelen. De balans tussen voelen en denken raakt op deze manier verstoord. Deze disbalans kan tot allerlei klachten leiden.

Om uw eigen behoeftes en grenzen te ervaren is het belangrijk om bewust te zijn van uw eigen lichaam, uw aandacht te richten op de reactie van uw lichaam in allerlei dagelijkse situaties. Is het ‘ja’ of is het ‘nee’, voelt het goed of is er twijfel. In de haptonomie wordt het lichaam ook wel vergeleken met een huis.

Fysiotherapie op haptonomische basis leert u weer in contact te komen met uw eigen lichaam. Door middel van aanraken, oefeningen en gesprekken leert u weer te voelen en te luisteren naar uw eigen lichaam.  Wat voelt fijn, waar word je blij van of juist gespannen. Door deze reacties van uw lichaam te herkennen krijgt u het vertrouwen in uw lichaam terug. Dit hernieuwde evenwicht tussen voelen, denken en doen geeft ontspanning in het lichaam en rust in het hoofd. Op deze manier kunt u ook uw lichaam op een goede manier belasten en trainen.